Posted on Hozzászólás most!

Chili tények

A chili paprika ereje – Erősség

A chili erősségét a Capsinoidok (elsősorban a kapszaicin) nevű vegyi anyagokból származik, amelynek különböző típusai vannak, ezért a különböző chilikből származó erősséget a száj különböző részeiben érezzük. Ellentétben a közhiedelemmel, a kapszaicint nem tartalmazzák a magok. A kapszaicint tartalmazó sejtek nagy belső nyomással rendelkeznek, úgyhogy amikor a chilipaprikát felszeleteljük, felszakadnak ezek a részek, permetezve a paprika belsejét.

Scoville Heat Units – SHU – azaz a chili ereje számokban

Chili SHU táblázat

A Scoville skála

A chili erősségét rendszerint a Scoville Heat Units (SHU)-ban mérik, amelyet Wilbur Scoville hozott létre. Az alapelv az volt, hogy egy egész chilit összekeverünk egy pohár cukorosvízbe, majd hígítjuk, amíg az már nem érzékelhető. Ez egy kicsit megdöbbentően hosszú folyamat, így manapság a “Scoville Tests” folyadékkromatográfiával történik, és ezt visszafordítva fejezik ki Scoville Heat Units-ba.

Hogyan lehet csillapítani az egő/csípő érzést?

A legjobb megoldás a türelem vagy a különböző tejtermékek, például a tej vagy a joghurt. Mielött lenyelné, próbálja meg a szájában tartani a joghurtot, ameddig csak lehetséges. Úgy tűnik, hogy a cukor is egy kicsit csökkenti az égő érzést. Az ivóvíz vagy a sör nem segítség.

Chilik használata

Azextrém chiliken kívül még számos chili paprika fajta is megtalálható kínálatunkban. Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy ugyanaz a chili paprika teljesen más ízű ha frissen vagy szárítva fogyasztjuk el. Például frissen az Aji Limonchili citromos ízű, de szárítva már banán ízű az Aji Limon! A chilik méretének, színének, testességének, ízének függvényében számos felhasználási lehetőséget kínálnak. A vékonyabb héjúakat könnyebb szárítani; a vastagabb, húsos chilipapák jól tölthetőek és kíválóak sütéshez; a kis chilik jól használhatók egészben; a hosszú chilik pedig könnyen vághatók.

Tekintse meg a friss chili kínálatunkat (szezonális) és recepteket, hogy több információt kapjon az egyes chilipaprikák felhasználásáról.

Szárított chili

Azok a ízek, amelyeket a szárítás során a chilikben kialakul, mindig meglepő! Egy friss chili megkóstolásakor nehéz megjósolni a szárítási folyamat során kialakuló csodálatos ízeket!

A szárított chiliket forró vízben 20 percig állni hagyhatjuk. Ezután összekeverhetjük egy edénybe. Néhány fajta (például Ancho és Mulato chili) elég vastag héjúak, ezért szükség lehet még szitán is átpréselni.

Javasoljuk, hogy a szárított chiliket egészben tároljuk, vagy őröljük porrá. Ideális esetben egy üvegben vagy hűvös szekrényben tárolhatók.

Ha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük