Posted on Hozzászólás most!

4 tökéletes módszer a Chili eltárolásához

Chili szárítása

A chili paprikát a világ számos konyhájában használják ízesítésre vagy fűszerezéshez. Frissen vagy szárítva is tökéletesen használható. A chili paprika sokféle felhasználása arra indíthat minket, hogy otthon termeszük meg a saját chilinket. Az otthoni termesztés során előfordulhat, hogy egy időben nagyon sok mennyiségű chilink lesz. Ezért fontos megtanulni a chili tárolásának legjobb módjait. A tartosítással egész évben élvezheti a saját chilijét.

HOGYAN LEHET JÓL TÁROLNI A CHILIT?
Négy egyedi módja van a chili tartósításának, hogy ízlésük és erejük is megmaradjon:

Chili szárítása
Chili fagyasztása
Chili pácolása
Chili paprika tartósítása olajban


A chili jól fagyasztható, megőrizve ízét és erejét. A fagyasztás a legjobb módszer a húsos paprikák, például a Scotch Bonnets és a Habaneros eltárolásához. A chili tökéletes fagyasztása érdekében szét terítjük őket egy tálcán, hogy ne érjenek egymáshoz és így tesszük őket egy rövid időre minnél hidegebb fagyasztóba. (legjobb a “sokkolásos” fagyasztás ). Ezt követően zacskóba vagy tároló edénybe helyezzük és így tesszük a végleges helyére, a fagyasztóba.

Chili Szárítása

A chili tartósításának legnépszerűbb módja a szárítás. A paprika szárításának többféle módja van. A szakértők szerint a szárításos módszer a legjobb választás a chili paprikák esetén.

A chili szárításának legegyszerűbb módja egy szárító / aszaló használata. A húsosabb fajtájú paprikák szárítása során, mint például habanerók különösen ajánlott. Ha viszont nem áll rendelkezésre szárító gép, közvetlen napos helyre teheti őket száradni. A szárítás során biztosítani kell a megfelelő szellőzést és hőmérsékletet mindaddig míg a chilik el nem nyerik a kívánt állagot. A chili szárítása során ógyeljünk, hogy ha túl sok hő miatt a paprika túlságosan törékeny lehet, míg ha tűl nedves marad a penész kialakulásával is számolnunk kell.

A chilit készítsük elő és öblítsük le sós vízben, hogy megakadályozzák a penész kialakulását, majd a választott szárítási módszert használja. A chili szárítása után a legjobb tárolási módszer légmentesen lezárt tartályban. Egészben vagy daráléként.

Ha kérdése lenne a chili szárításával kapcsolatban, írja meg a hozzászólás résznél!

Chilik fagyasztása

A chili paprika fagyasztása szintén biztos módszer a chili frissességének és ízének megőrzésére. A chili tárolás ezzal a módszerrel remekül megoldható akár hosszű hónapokra is. A chili fagyasztása egy olyan módszer, amellyel megőrizheti a paprika eredeti ízét és erejét anélkül, hogy további eszközökre lenne szükség. A legegyszerűbb módszere, a chili hideg vízben történő megtisztítása. Ezt követően óvatosan szárítása meg egy törlőkendővel a fagyasztani kívánt chilit. Ez után tegye zárható müanyag tasakba. Felcimkézést követően fagyasztóba helyezhetjük. TIPP! Ha fagyasztásra szánja a szüretelendő chilit, még beérés elött szüretelje és fagyasza!

Egy kreatívabb módja a fagyasztásos chili tárolásnak, ha feldarabolva vagy kockázva fagyaszuk le. Akár kiporciózva több kiszerelésbe. A paprika általában nem tartja meg alakját a fagyasztási folyamat során, ezért érdemes előkészíteni őket a kívánt méretben.

Még lefagyasztható a boltban vásárolt chili paprika is, ha már nem tudja felhasználni. Ne feledje, chili paprikát gyorsan megtámadhatja a penész ha nincs megfelelően tárolva. Ügyeljen, hogy ne tegyen túlságosan sok chilit egy csomagban. Könnyebb tárolni és a későbbiekben felhasználni a fagyasztott chilit ha kisebb adagokban van.

Chili pácolás / savanyítás

A pácolás szintén kíváló módja a chili tárolásának. Biztos látta már a boltok polcán a gyönyörűen kitöltött, színes olajban uszó chiliket. Néhányan azt mondják, hogy ez egy művészeti forma és már lakás/konyha dekoráció is már. A chili pácolásának is meg van a megfelelő módszere. Pácolhatjuk olajban (olíva olaj) vagy ecetben.

A chili savanyításának legalapvetőbb módja az, ha sós vízben mossuk a chiliket. Eközben feltesszük főzni a pác levet fehérborból, almaecetből, vízből és cukorból. A páclének csak az ízlelőbimbónk és a fantáziánk szabhat határt. Ha kész a páclevünk a chilik tetején, kis tű segítségével lyukakat készítünk. Ezáltal a chilik belsejét is könnyebben átjárja a páclevünk.

A pácolás fontos része a megfelelő üvegek kiválasztása. A kilukasztott chilikkel megtöltjük az üvegeket és feltöltjük a páclevünkkel. Lezárás elött hagyja megfelelő hőmérsékletűre kihülni. Lezárást követően akár dunsztolható is. Lehűlés után legalább két hétig tárolja a lezárt üvegeket a hűtőszekrényben, mielőtt a végleges helyére tenné azokat.

Rövid idejű chili tárolás


Noha az említett módszerek kiválóan alkalmasak a chili paprika hosszú távú megőrzésére, nincs mindig szükségünk a hosszű távú tárolásra.

Természetesen a chilit is, ugyan úgy bedobhatja a hűtőszekrénybe mint más zöldségféléket.

Bármely módot is válasszuk, a chili tárolás során tegyünk megmindent a fertőzések, gombásodás és penész kialakulás ellen!

Ha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük